Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Онкозахворювання легше попередити, ніж вилікувати - поради лікаря

Дата: 27.01.2020 16:13
Кількість переглядів: 774

Щорічно у світі реєструється 10 мільйонів нових випадків раку. 7,6 мільйона з цих онкохворих вмирає.

На жаль, невтішна картина захворюваності і в Коростенському районі. На сьогоднішній день на обліку в онколога Коростенської ЦРЛ стоїть 566 чол. За 12 місяців 2019 року померло 46 чоловік.

Як показує статистика у 30% випадків онкології людина могла запобігти розвитку хвороби, якби змінила своє харчування, місце проживання, роботу або спосіб життя. Адже набагато легше попередити розвиток раку та вживати профілактичні заходи, щоб не захворіти, ніж лікувати вже застарілу форму хвороби.

Фото без опису

Нині багато медичних установ пропонують корисні скринінг-тести та перевірки на біомаркери раку. Вони дозволяють виявити найбільш ранні канцерогенні процеси. Літнім людям, тим, хто страждає імунодефіцитом, та тим, хто контактує з небезпечними речовинами, рекомендується раз на рік користуватися подібною послугою.

До скринінгових тестів можуть відноситься:

  • Аналізи крові та сечі.
  • Фіброгастроскопія.
  • УЗД.
  • КТ.
  • Колоноскопія.
  • Мамографія.
  • Флюорографія.

Візуальний огляд на збільшення лімфовузлів та виявлення пухлин у грудях, яєчках.

Корисно пройти й генетичні дослідження. При виявленні мутації у генах, які можуть викликати появу раку, медики рекомендують попереджувальні заходи. Наприклад, при загрозі пухлин грудей дозволяється профілактична мастектомія або прийом препаратів на зразок Тамоксифену, щоб придушити естрогенну активність. Для зниження ймовірності онкології через ВПЛ дівчаткам, починаючи з 9 років, рекомендується пройти вакцинацію від цього вірусу. Йдуть розробки й інших протиракових вакцин.

Онкологічні захворювання рідко розвиваються на порожньому місці. Зазвичай онкогенезу передує тривале хронічне запалення. Тому важливо доліковувати хвороби до кінця, уникати уповільнених процесів. Корисно раз на рік здавати аналізи на С-реактивний білок. Підвищений його зміст свідчить про присутність у тілі хронічної інфекції, яку слід виявити та усунути.

І головна порада: любіть себе, цінуйте своє життя та проходьте профілактичні огляди аби вчасно виявити можливі ознаки хвороби. Не будьте байдужі до свого здоров’я і здоров’я своїх рідних! Будьте здорові!

Наталія Юськова,

лікар-онколог Коростенської ЦРЛ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь